Az ősz az év egyik legkülönlegesebb és legszebb időszaka, legalábbis számunkra mindenképp. Nincs is csodálatosabb annál, mint egy forró nyár után beleszippantani a friss levegőbe és érezni a gyümölcsök édes illatát, gyönyörű napsütésben a hulló falevelek közt sétálni vagy csodálni a természet ezernyi színét. A hideg ködös reggeleket is szeretjük, meg az esős napokat, meleg sálakat és pulóvereket. Ezek mind hozzátartoznak ehhez az évszakhoz.

Ilyenkor ősszel kisvárosunkban az élet is megáll egy pillanatra: minden lassúbb és csendesebb lesz, mintha nosztalgiáznánk a nyári napsugár simogatása után. Az ősz mindenkinek mást jelent, kinek az elmúlást, kinek egy új kezdetet. A legjobb megoldás az, ha észrevesszük ennek az évszaknak a különlegességeit és szépségeit, és próbáljuk átélni minden egyes pillanatát. Próbáltad már érezni ennek a színes mesebeli tájnak az illatait? Az alma, körte, szőlő, dió, sárga falevelek friss illatát? Mi mindig szeretjük magunkba szippantani az őszi természet illatait egy-egy séta alkalmával. A városban is érződik az ősz illata, azonban a peremén inkább magadba szívhatod a mámorító üde illatokat, hacsak… igen, sajnos van egy hacsak a dologban: nem szorgoskodnának az avarégetők és ennek kellemetlen következménye, a sokszor fojtogató füst nem árasztaná el a környéket. Az ősz illatai Szovátán Read More →

Helytörténeti konferencia – az első gondolatod ezzel kapcsolatban talán az unalmas előadások, a még ezeknél is unalmasabb előadók, idős nénik és bácsik a hallgatóság soraiban. Bevallom a tavaly nekem is ezek jutottak eszembe, amikor olvastam az I. Helytörténeti Konferencia plakátján az előadások címét. Mégis úgy gondoltam adok egy esélyt és elmegyek, márcsak azért is, mert olyan ritkán szerveznek (ehhez hasonló) kulturális rendezvényeket Szovátán. Nem bántam meg!

II. Helytörténeti Konferencia - Szováta Read More →

Szinte mindenki hallott Verespatakról (Roşia Montană) ilyen vagy olyan formában. Lehet, hogy egy jövőbeli aranybánya ötlik fel a név hallatán és a bányavállalat által ígért munkahelyteremtés. De az is meg lehet, hogy egy páratlan mértékű ciánszennyezés veszélye elevenedik fel, az elmúlt évtizedben kibontakozó civil ellenmozgalom, amely az utóbbi hetek utcai tüntetéseiben csúcsosodott ki.

Az utóbbi hetekben egyre nagyobb visszhangja lett azoknak a tüntetéseknek melyeket naponta szerveznek meg főként a fővárosban, de az ország más nagyvárosaiban is és amelyek célja a verespataki aranykitermelés megakadályozása. Ezrek tüntetnek az utcán, hogy megakadályozzák a ciántechnológiával történő kitermelést, melynek szörnyű következményei lehetnek nemcsak arra a térségre nézve, hanem az egész országra, vagy akár a szomszédos országokra is. Már volt példa rá országunkban, amikor a cián megmérgezte a folyóvizeket (a Szamost, a Tiszát majd a Dunát) és hatalmas pusztítást végzett az élővilágban. A csernobili atomkatasztrófa óta történt legnagyobb környezeti katasztrófaként is emlegetik. Ehhez képest, ha megépül a ciántározó Verespatakon, egy esetleges katasztrófa kárai akár százszor is nagyobbak lehetnek, a 2000-ben történt szerencsétlenséghez képest.

Verespatak - jelen és jövő Read More →

Vörös tavak a világban

Aki tavasszal ellátogatott a Vörös-tóhoz, az minden bizonnyal észrevette, hogy más a színe, mint nyáron, amikor ellepik a fürdőzők. A helyiek sóférgeknek nevezik ezeket a parányi élőlényeket, amelyek ennek a tónak a színelváltozását okozzák. A tudományos nevük Artemia Salina, melyet inkább sórákként emlegetnek a biológia területén. A kis állatok nagysága 13-16 mm, testük szelvényezett és tömegesen fordulnak elő. Színük függ a víz sótartalmától: minél sósabb a víz, annál pirosabb színe van a ráknak. Read More →

2012 augusztus-szeptember környékén kisvárosunkat is meglátogatta a Google óriás egyik csoda-autója, amely bejárva a város fontosabb utcáit térbeli fotókat készített a terepről. Ezt követően a panorámikus fotók feldolgozásra kerültek: a magánélet tiszteletben tartása végett elhomályosították az elhaladó autók rendszámát és a járókelők arcát.

Google car
Read More →